Juhannus taikoja ja kaiken maailman aikoja

24.06.2023
Juhannus tuo keskikesän ja yöttömän yön juhla. Lemmentaikojen kulta-aikaa naimaonnea tuomaan. Myös karjan ja sadon menestymisestä tarkkailtiin enteitä juhannusyönä. 


Jokaisella on varmasti perinteitä siitä,miten tätä juhlaa on vuodesta toiseen juhlittu. Mun lapsuudessa portaitten pieliin tuotiin aina juhannuskoivut. Sauna kuuluu juhannukseen ja vihta sinne myös,koivusta tehty. Kesäkukkien keräily ja ompa joskus nuorempana näitä lemmentaikoja kokeiltu,saunaa kierretty alasti ympäri,tiettyjä kukkia tyynynalle juhannusyöksi,kukkaseppelen tekoa jne..

Ja juhannuskokkoa tietenkään unohtamatta! Kokkojen liekkien uskottiin karkottavan pahoja henkiä ja tuovan onnea ja hedelmällisyyttä. Ne toimivat myös merkkinä yhteisöjen yhteenkuuluvuudesta ja juhlan alkamisesta.

Juhannuksena päivä on pitkä ja luonto on kauneimmillaan. Keskikesällä luonto elää samanlaista murrosvaihetta kuin sydäntalvella. Vanhan käsityksen mukaan luonnon voimat ovat tällaisina aikoina vahvimmillaan, jolloin ne voivat myös vaikuttaa eniten ihmisiin.

Koko yön valvominen on myös kuulunut aiemmin juhannukseen,mutta tämä on kyllä jäänyt sen jälkeen kun lapset tuli kuvioihin.

Juhannus on myös aikaa kun alkoholin läträämisellä ei säästellä! Mutta oletteko tienneet,että tähänkin asiaa liittyy tietty taika?
Meluamisen ja juopottelun ajateltiin tuottavan onnea ja karkottavan pahoja henkiä. Jokin uskomus kertoo,että mitä enemmän juhannuksena juopoteltiin, sitä parempi tuli sadosta. Viinaa ei säästelty ja pöydät notkui herkuista! Grillaaminen ja makkaranpaisto ovatkin olennainen osa juhannusta! No,onneksi nuo läträämisajat on jo takanapäin.

En tiedä teistä,mutta mulle henkilökohtaisesti nämä juhlat ovat paljon merkityksellisempiä,kun tietää alkuperän miksi jotain asiaa on tehty ja mikä tarkoitus sillä on ollut.

Itse en ole juhannuskoivuja ovenpieliin tuonut. Joinakin vuosina tehnyt vitsan saunaan,mutta tänä vuonna koivu oli löylytuoksuna. Olin tehnyt aikaisemmin pakastimeen itse löylytuoksuja koivunlehdistä ja näin saatiin nauttia ihanasta koivuntuoksusta. Melkeen joka juhannuksena ollaan saatu saunoa puusaunassa tai savusaunassa ja nyt saunoimme sähkösaunassamme. Tälläkin on iso merkitys itelle,mutta jospa meillekin vielä puusauna löytää tiensä,toivotaan!  Ja saunominenhan jatkuu nyt juhannuspäivänä.

Grilli oli pariinkin otteeseen kuumana ja tänään myös grillaillaan lisää. 

 
Tänä vuonna juhannus ei oikeastaan eronnut mitenkään suuresti meidän normaalista päivästä. Hoidettiin eläimiä,oltiin yhdessä,lapset kävi uimassa,saunottiin,kuunneltiin hyvää musiikkia. Mutta nähtiin yllättäen kokkokin kun naapuri oli tehnyt itselleen sellaisen.

Tällaisesta juhannuksesta itse pidän,rauhallista ja rentouttavaa yhdessäoloa,hyvää ruokaa ja rakkaimmat ympärillä 💚

Hyvää juhannusta kaikille!